Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συστήματα ανοιχτού κώδικα: επιλογή ή ανάγκη;

Τα συστήματα ανοιχτού κώδικα (open source systems) έχουν πλέον εδραιωθεί στην αγορά των σύγχρονων βιβλιοθηκών και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα βαρύγδουπα κλειστά συστήματα αυτοματοποίησης. Πιστεύω ότι όλοι μας, όσοι δουλεύουμε χρόνια σε βιβλιοθήκες, έχουμε κουραστεί από τα "δύσκαμπτα" συστήματα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα κοστίζουν μία περιουσία.

Η τάση τα τελευταία χρόνια, για τους λόγους που παρέθεσα πριν, και όχι μόνο, είναι να επιλέγονται λύσεις open source όπως είναι η περιπτώσεις του KOHA και του Evergreen για παράδειγμα. Τα συστήματα αυτά μπορούν να καλύψουν πολύ καλά τις ανάγκες που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη χωρίς να κοστίζουν το παραμικρό ευρώ όσον αφορά τουλάχιστον την αγορά τους. Το μόνο που χρειάζεται, φυσικά, είναι να υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου είδους προγράμματα. Σίγουρα ο προβληματισμός είναι μεγάλος γιατί και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι όμως, θέμα επιλογής ή ανάγκης μιας που τα τυποποιημένα συστήματα δεν μπορούν να καλύψουν τις γρήγορες εξελίξεις της τεχνολογίας και κατά συνέπεια δεν αξίζει να επενδύσει κανείς πάνω σε αυτά; Οι βιβλιοθήκες είναι δέσμιες των συμβάσεων και των συμβολαίων συντήρησης, που είναι απαραίτητες προκειμένου να αγοραστεί ένα έτοιμο σύστημα και κατά συνέπεια, ανύμπορες μπροστά στην ανικανότητα των αρμοδίων όταν πρόκειται για ζητήματα "ουσιαστικής" υποστήριξης.

Συνεπώς, θα ήθελα να εκφράσω την άποψη, ότι τα συστήματα ανοιχτού κώδικα είναι το μέλλον για τις βιβλιοθήκες μας και όσον αφορά το κόστος της συντήρησης, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να επιμορφωθούμε κατάλληλα για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και κατά συνέπεια απαραίτητοι.



2 σχόλια:

ggk είπε...

Βέρα συμφωνώ και εγώ μαζί σου. Όπως αναφέρεις δεν υπάρχει κόστος όσο αφορά την αγορά τους αλλά πρέπει να διατεθούν αρκετά χρήματα για τη συντήρησή τους και για το προσωπικό που θα τα χειριστεί.

Η προσωπική μου πείρα έχει δείξει ότι σε μία μικρή (solo) βιβλιοθήκη αρκούν ένας βιβλιοθηκονόμος και ένας τεχνικός αλλά πιστεύω ότι στις μεγάλες χρειάζεται ομάδα συντήρης και ανάπτυξης.

Όπως και να έχει πάντως, κατά την άποψή μου, το πιο σημαντικό είναι ότι και το πρόγραμμα αλλά και τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό ανήκουν στη βιβλιοθήκη και η τύχη του αυτοματισμού δεν κρίνεται από εταιρίες.

Vera είπε...

Έτσι είναι Γωγώ. Το κόστος που αναφέρουμε βαραίνει τον οργανισμό στο επίπεδο συντήρησης ενός τεχνικού ή τεχνικής ομάδας. Επειδή και γω όμως, αμφιταλεντεύομαι μερικές φορές για το τι είναι καλύτερο, σίγουρα θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά η κάθε περίπτωση. Τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα θα αποδείξουν την αξία τους τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να είμαστε εδώ για να δούμε τι θα γίνει τελικά!!!!!