Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Να ψηφιοποιεί κανείς ή να μην ψηφιοποιεί....;

Περί ψηφιοποίησης ο λόγος και πάλι, μιας που το θέμα είναι πάντα επίκαιρο. Έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο για την εξέλιξη της υπόθεσης της Google για το θέμα των Google Books. Προς έκπληξη πολλών το δικαστήριο απεφάνθει ότι το πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλίων της Google έχει πολλά προβλήματα και έτσι λοιπόν, δικαίωσε τους αντιδίκους. Το άρθρο, για να επανέλθω, που μου έκανε εντύπωση είναι του Robert Darnton με τίτλο "Six reasons Google Books Failed" στο New York Review of Books Blog.Ο Darnton εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος θεωρεί ότι απέτυχε η προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τη γιγάντια βιβλιοθήκη. Ένας λόγος από αυτούς που περιγράφονται στο άρθρο ήταν ότι η Google εγκατέλειψε το αρχικό σχέδιο που είχε στόχο να αναζητά λέξεις, φράσεις και κείμενα μέσα στα ψηφιοποιημένα βιβλία. 
Αρχικά, δεν επιτρεπόταν στους χρήστες η ανάγνωση όλου του βιβλίου πόσο μάλλον και το κατέβασμά του στον υπολογιστή. Στη συνέχεια αυτό άλλαξε, φυσικά. Ένας δεύτερος λόγος, για τον Darnton, είναι ότι η Google έκανε τους αντιπάλους της, στην περίπτωση αυτή τους συγγραφείς και τους εκδότες, συνεργάτες θεωρώντας ότι από τη στιγμή που δεν έχουν διαμαρτυρηθεί, συμφωνούν με τους όρους της. Έτσι λοιπόν, συγγραφείς έργων που είναι εκτός έκδοσης (out of print) επειδή δεν πρόλαβαν να ειδοποίησουν την Google βρέθηκαν να βλέπουν τα έργα τους ανοιχτά στο διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς. Το ίδιο ίσχυε και για τα λεγόμενα orphan works. Για τα τελευταία είναι γνωστό, ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής νομοθεσία τα πράγματα είναι ακόμα περισσότερο πιο ρευστά.
Σχετικά με το πλαίσιο των orphan works είχει να κάνει και ο τρίτος λόγος που δεν ήταν άλλος από το πρόστιμο των 100.000$/τίτλο σε επίπεδο copyright από τη στιγμή που η Google είχε αναλάβει η ίδια αποκλειστικά τον έλεγχο των συγκεκριμένων έργων. Ένα άλλο θέμα θεωρήθηκε ότι ήταν τα δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτών που είχαν έδρα εκτός Η.Π.Α. Αυτό θα μπορούσε να είχε παραβιάσει το διεθνή νόμο για copyright και να οδηγήσει σε διαμαρτύριες προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των συγγραφέων.
Τέλος, ένα ακόμα ουσιαστικό πρόβλημα που προέκυψε ήταν σχετικό με τα προσωπικά δεδομένα των αναγνωστών από τη στιγμή που η Google συγκέντρωνε προσωπικές πληροφορίες για τις προτιμήσεις τους. Έτσι η εταιρία θα ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιός αναγνώστης διαβάζει τί.
Πολλά θέματα για την Google και το περίφημο πρόγραμμα Google Book Search. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πραγματα είναι φυσικά, διαφορετικά γιατί η ίδια βλέπει την απόφαση του δικαστηρίου ότι λειτούργησε προς όφελός της. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της Google για τα Google Books. Τελικά, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις...Δεν υπάρχουν σχόλια: